Lär dig år, kvartal, månader och datum

Kalender med datum

Här är lite tips för er som funderar kring det här med tid och vill börja reda ut det. Det är mycket att hålla reda på och man får kanske ta en sak i taget. Har du några tips så får du väldigt gärna kommentera och dela med dig!

Ett år är 365 dygn. Året delas in i fyra kvartal. Varje kvartal består av tre månader. Vi har alltså 12 månader på ett år. Vart fjärde år är ett skottår. Då har februari 29 dygn och året är totalt 366 dygn långt. Året delas även in i 52 veckor.

Våra månaderna är olika långa. En ramsa som många lärt sig för att komma ihåg dem går så här:

Tretti’ dagar har november,
april, juni och september.
Februari tju’åtta alén,
alla de övriga trettioen.

Man kan även räkna fram hur många dagar en månad har genom att använda sig av sina knogar. Varje knoge är en månad med 31 dagar och varje mellanrum mellan knogarna är en månad med 30 dagar (förutom februari som har 28 dagar).

Den första knogen du börjar räkna ifrån är den som tillhör lillfingret på vänster hand. När du når pekfingret så byter du till nästa hand. Då börjar du räkna ifrån högerhandens pekfinger (vilket kommer ge dig två 31-dagarsmånader på rad).

Räkna månader på knogarna

Datum

Ett datum, till exempel den dag då skolan slutar eller din födelsedag, kan skrivas på olika sätt. Den 12 november 2020 kan skrivas på tre olika sätt:

12 november 2020 ■ 12/11 2020 ■ 2020-11-12

Tänk på att i olika länder skriver man datumen på olika sätt. T ex börjar man med månaden när man skriver ett datum på engelska; 11-12-2020. Lite lurigt, för då kan man lätt tro att de menar den elfte december istället!

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att använda webbplatsen accepterar du vår integritetspolicy.